Koronaa ja arkea – talousarviota valmistellaan

 


Koronaa ja arkea – talousarviota valmistellaan

Koronavirus ei ole meitä jättänyt. Keväällä ennustettu toinen vaihe on tuloillaan. Tartuntaluvut ovat kasvussa. THL:n mukaan monilla alueilla ollaan kiihtymisvaiheessa.

Kunnan palveluiden osalta on toimittu käytettävissä olevien viranomaisohjeiden, suositusten ja määräysten mukaisesti soveltaen niitä meidän olosuhteisiimme. On ymmärrettävää, että eri kuntien välillä olevia erilaisuuksia vertaillaan. Osaltamme yritämme toimia parhaalla mahdollisella tavalla meidän tilanteeseemme soveltaen, ohjeistuksia noudattaen ja ennakoivasti riskiarvioita tehden. Kunnantalolla työn tekeminen tai liikuntasalin käyttäminen koululaisten ruokailuun ovat tästä esimerkkejä.

Verrattuna viime kevääseen moni asia on muuttunut. Valtakunnallisen koronastrategian mukaan

  • ratkaisuja tehdään paikallisesti ja alueellisesti
  • testaukseen on matala kynnys
  • matkustusrajoitukset muuttuvat tilanteiden mukaan jopa paikallisesti
  • yli 50 henkilön tilaisuudet mahdollisia turvallisuus huomioiden
  • esim. maskin käyttöä suositellaan koko maassa joukkoliikenteessä tai tilanteissa, jossa on enemmän ihmisiä koolla.

Käsien peseminen, turvaetäisyyksien pitäminen ja maskin käyttö ovat niitä käytännön toimia, joilla jokainen meistä voi vaikuttaa niin omaan kuin läheistemme ja laajemmin kaikkien meidän terveyteen. Jokainen meistä erikseen ja kaikki yhdessä voimme minimoida niitä vaikutuksia, joita koronalla on kunnan palveluihin.

Muutakin kuin koronaa – taloutta tasapainoisemmaksi

Kunnan arjessa on paljon muutakin kuin koronaa. Arki pyörii ja tulevaisuutta suunnitellaan.

Tulevan vuoden talousarvio on valmistelussa. Valmistelu on alkanut tilanteesta, jossa lähes ainoa varma asia on epävarmuus. Tulevaisuuden ennustettavuus on poikkeuksellisenkin vaikeaa.

Verotulojen muutokset, sosiaali- ja terveydenhuollon menojen ennakoitavuus ja valtionosuuksien epävarmuus ovat ne suurimmat epävarmuustekijät. Kaikkien kolmen osalta, kunnan omilla toimilla on käytännössä mahdotonta vaikuttaa, ainakaan nopeasti vaikuttavilla ratkaisuilla.

Valmistelu alkoi jonkin verran yli miljoonan euron takamatkalta. Suuruusluokaltaan on kyse samasta summasta kuin kunta on tehnyt alijäämää vuosina 2018 ja 2019. Kuluvan vuoden talousarvio on lähtökohtaisesti miljoonan verran alijäämäinen. Kiitos tehtäväalueiden tarkan euron arjen ja valtion koronavaltionosuudet, tämän hetken tilanne on talousarviota parempi – toki vuottakin on vielä jäljellä ja yllätyksiä voi aina tulla.

Ilman säästöjä ja vaikutusta palvelutasoon ei tulevasta vuodesta tulla selviämään. Tehtäväalueet saivat osana talousarvion laadintaohjeita tehtäväkseen tehdä esityksiä toimista, joilla käyttötalousmenoja vähennetään kuluvaan vuoteen joko 5 tai 10 prosenttia. Tämä työ on nyt menossa.

Vaihtoehtoja etsitään ja yritetään tehdä läpinäkyviksi asioita, joista on helppoa Olkkarin terassilla tehdä heittoja kunnan talouden tasapainottamiseksi. Yhtenä esimerkkinä tästä on se, että listataan lakisääteiset palvelut ja ne palvelut, jotka kunta on päättänyt vuosien ja vuosikymmentenkin saatossa tehtäväkseen ottanut. Hyviä ja vähän huonompiakin ideoita otan mielelläni vastaan – Olkkarin terassillakin.

Kunnan talous ei tule tasapainoon yksittäisillä pienemmillä tai suuremmillakaan muutoksilla. Tyhmyyksiäkään ei pidä mennä tekemään. Kuntaa ei voi säästämällä säästää ”hengiltä”. Samanaikaisesti pitäisi ja pitää kyetä tekemään panostuksia tulevaisuuteen.

Yrittää kuitenkin pitää. Kunnan strategia antaa selkänojan sille työlle, jota talouden tasapainottamisen osalta tehdään. Kunnan arvojen – rohkeus – läheisyys – sujuvuus – tulee näkyä sinä päivänä, kun vuoden 2021 talousarvioesitys on julkinen.

Jatkoa seuraa…

Terveisin
Juha Rehula
vs. kunnanjohtaja, Pukkila

 

Kommentit