Muuttajien mietteitä Pukkilasta

Kuva: Lennu Sajomaa
Kuvassa Le Roy ja Ultra Valorem (kavereiden kesken Kunkku ja Reino)

Pienen harkinnan jälkeen halusin kirjoittaa Pukkilaan muuttaneiden näkökulmista ja fiiliksistä. 

Haastattelin muutamaa perhettä, jotka ovat muuttaneet Pukkilaan. Perherakenne on jokaisella täysin erilainen, samoin vastaajien iät.

Vastauksissa oli hyvin paljon samankaltaisuutta ja yksi asia, joka nousi kaikilla ensimmäisenä esille oli kaunis maalaismaisema ja rauha. Tästä meidän pitääkin pitää kiinni; rauhallisesta ja rauhoittavasta elinympäristöstä.

Kuinka löysitte Pukkilan?

Vahingossa, Etuovelta myynti-ilmoituksia selaillen tai hakuina käytettiin "Uusimaa". Ei ollut tietoakaan, mikä paikka tai missä tämä pieni paikka sijaitsee. Vain yksi perhe oli ajellut ohi ja tiesivät missä on Pukkila.

Tämä seikka on tullut usein esille työssäni, tämä on huolestuttavaa! 

Miltä ajomatka tuntui alkuun/nykyisin koska työpaikat ovat pk-seudulla sekä pk-seudun tuntumassa?

Hui, miten pitkä matka. Muutamat kerrat kun on ajellut niin eihän tämä matka mikään pitkä ole. Mikä parasta, työpäivän jälkeen saa rentoutua ja saa jättää työt matkan varrelle. Mitä lähemmäs kotia tulee sitä parempi fiilis, mahtavat maisemat ja rauhallinen ympäristö on parasta sielulle. Maalaismaisema rauhoittaa.

Mikä oli suurin vaikuttava tekijä muuttaa Pukkilaan?

Sielulle rauhaa, maalla kiirettömämpää arkea, kaupungissa ”ketutti” ainaiset samat rutiinit, melu, hälinä. Oma tupa, oma lupa. Sijainti ja kaunis ympäristö.

Minkälaiset ennakko-odotukset olivat maalle muuttamisesta?

Hiukkasen hirvitti ajatus muuttaa pienelle paikkakunnalle, miten paikalliset ottavat vastaan, millaisia huhuja alkaa liikkumaan. Pois hälinästä, mieli kaipaa rauhaa.

Minkälaiset fiilikset ovat nyt?

Mahtavaa rauhaa ja turvallisuutta, mikä parasta; täällä ei ole pakolaisia, lapset ja itse saa kulkea turvallisesti. Pieni ja tiivis yhteisö, johon on ollut helppo tulla sisään. Hymyillään, katsotaan silmiin kun puhutaan, moikataan tuntemattomia, työkaverit ovat huomanneet positiivisen muutoksen; sädehtivän uuden minän. Kyllä maalla on mukavaa. Sydän on jo juurtunut tänne, ei täältä halua muuttaa pois 💓 Paikalliset ovat ottaneet mahtavasti vastaan ja apua saa jos sitä pyytää! Paikallisiin on ollut helppo tutustua 😊 

Näistä vastauksista jokainen meistä varmasti löytää samankaltaisuutta paljon omasta elämästä. Pidetään yhdessä kiinni meidän Pukkilasta, jossa on hyvä asua ja elää kauniissa sekä rauhoittavassa maalaismaisemassa.

Useasti se kauneus, joka on lähellämme, siihen tottuu eikä sitä osaa joka päivä arvostaa. 

Mahtavaa syksyä kaikille! Muistetaan pimeällä heijastimet!

Lennu Sajomaa / PS
kunnanhallituksen jäsen

Kommentit

  1. "mikä parasta; täällä ei ole pakolaisia, lapset ja itse saa kulkea turvallisesti"

    Surullista luettavaa. Menen ihan sanattomaksi. Nautin myös kauniista maalaismaisemasta ja rauhasta. Toivon kuitenkin, että Pukkila vetäisi puoleensa myös vähemmän ennakkoluuloisia, sydämellisiä ja fiksuja ihmisiä, jotta täällä olisi kaikkien hyvä elää ja olla.

    Asumme toki Uudenmaan laitamilla, mutta toivottavasti asukkaiden ajatukset ja mielipiteet eivät kuitenkaan ole takapajuisia. Itsestä tuntuu tyrmistyttävältä lukea Pukkilan kunnan blogista tällaista asenteellista ja suoraan sanottuna rasistista tekstiä. Kyseinen ajatusmaailma ei edusta ainakaan minun Pukkilaani ja toivon, ettei yleinen asenneilmapiiri muokkaudu suvaitsemattomaksi ja ahdasmieliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Blogin tarkoituksena on lisätä keskustelua kuntalaisten ja päättäjien välillä. Jokainen kirjoittaja tuottaa tekstin vapaasti sekä itsenäisesti, omasta näkökulmastaan ja saa valita myös aiheen itse. Blogi edustaa päättäjien mielipiteitä, ei siis Pukkilan kunnan.

      Poista
  2. Nythän Pukkilan kunnan päättäjät kunnanjohtajan johdolla päättivät päästä pakolaisista eroon. Sydämetöntä toimintaa häätää kovia kokeneet lapset ja nuoret, Pukkilan kuntalaiset, pois. Perheryhmäkodin lopettaminen ei mielestäni ole positiivista julkisuutta kunnalle ja samalla menetetään myös monta työpaikkaa. Kunnanjohtajan ja päättäjien pitäisi kai ajatella kunnan ja kuntalaisten etua, mutta tehty päätös ei kyllä minusta edusta kumpaakaan. Olisi mielenkiintoista tietää, millä tavoin tehtyä päätöstä perustellaan ja oikeutetaan. Mikä mahtaakaan olla Pukkilan kunnan tulevaisuus..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä ei ole kunnan, päättäjien tai kunnanjohtajan päätös "päästä pakolaisista eroon". Meillä ei ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa perheryhmäkodissa asuneista nuorista. Lakkauttamispäätös ei ole lähtöisin perheryhmäkodin päivittäiseen toimintaan liittyvistä asioista. Eikä päätös liity mitenkään kenenkään kansalaisuuteen.

      Ilman huoltajaa maahahantulleiden, alaikäisten lasten ja nuorten perheryhmäkotia ei voi ylläpitää ilman sopimusta ELY-keskuksen kanssa. ELY-keskuksella on lakisääteinen velvollisuus koordinoida, ohjata, valvoa ja rahoittaa toimintaa, sekä virastona ja julkisina toimijoina he ovat vastuussa ko. asiakasryhmän hoidosta ja huolenpidosta sekä osoittamisesta kuntaan. ELY-keskus myös rahoittaa toiminnan.

      Työ- ja elinkeinoministeriö ohjaa ELY-keskuksia perustamaan ja lakkauttamaan perheryhmäkoteja yhteiskunnassa vallitsevan tilanteen mukaan. Koska tilanne on alaikäisten turvapaikanhakijoiden suhteen muuttunut nyt niin, että uusia alaikäisiä turvapaikanhakijoita ei ole tullut on Uudenmaan ELY-keskus irtisanonut ELY-keskuksen ja Pukkilan kunnan välillä olleen sopimuksen päättymään 30.6.2019 mennessä. Pukkilan kunta ei voi ylläpitää sopimusta palveluntuottajan ja kunnan välillä ilman voimassa olevaa sopimusta kunnan ja ELY-keskuksen välillä.

      Pukkilan kunta on pahoillaan elinvoiman vähenemisestä menetettyjen työpaikkojen ja vuokratulojen osalta mutta ELY-keskuksen päätös lähtee kuitenkin pakolaisten tarpeista, ei Pukkilan kunnan. Toivottavasti taloon löytyy uusia toimijoita, Pukkilan kunta on luvannut olla apuna tässä asiassa.

      Poista

Lähetä kommentti

Hei! Otamme mielellämme vastaan kommentteja. Valitettavasti joudumme kuitenkin tarkistamaan tekstin ennen sen julkaisua. Emme muuta tekstiäsi ja pyrimme julkaisemaan kommenttisi mahdollisimman pian siitä kun olet sen meille lähettänyt. Kiitos kommentistasi sekä ymmärryksestä!