Tonttikauppoja ja tulevaisuuden suunnitelmia

 

Kunnassa ei ole viime vuosina juuri myyty kunnan omakotitontteja, vaikka tarjonta on varsin runsas. Syy on hyvin pitkälti siinä, että kunnassa ei ole ollut työntekijää, joka olisi voinut ottaa tonttien markkinoinnin ja myynnin omakseen. 

Aloitin elinvoimapäällikön työssäni tammikuussa 2019. Tonttimarkkinoinnin osalta piti aloittaa puhtaalta pöydältä, koska olemassa olevat materiaalit olivat vanhentuneet, tonttikyltit maastossa rapautuneet ja maailmakin muuttunut niistä ajoista, kun tontteja oli viimeksi yritetty myydä. Ensimmäinen vuosi kului hyvin pitkälti materiaalien tekemisessä, markkinoinnin suunnittelussa, erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa neuvotteluja käydessä ja kunnan vetovoimaa edistävissä toimissa. Yksi jo toteutunut yhteistyön muoto oli Pukkilassa kuvattu TV-sarja, jossa Pukkilassa viihtyvät eri tangokuninkaalliset. Yhteistyö Aki Samulin kanssa on ollut kunnalle iso asia. Akille siis suuri kiitos jo nyt tehdystä ja tulevasta yhteistyöstä!

Pukkilan yrittäjien kanssa on tehty yhteistyötä koko sen ajan, kun olen kunnassa työskennellyt. Yrittäjäkahvit aloitettiin vuosi sitten ja yksi konkreettinen yhteinen ponnistus oli Radio Novan iltapäivään lähetetty esittelylaatikko Pukkilasta. Saimme varsin hyvää näkyvyyttä niin kunnalle kuin laatikkoon palkinnon lahjoittaneille yrittäjille. Kahvituksia on jatkettu Teams:in kautta kesällä ja syksylle on rakentumassa taas sarja uutta kasvua ja yrittäjien jaksamista tukevia tapaamisia. Yksinyrittäjien tukihakemukset on käsitelty itse kunnassa eikä jonkin ulkopuolisen tahon toimesta. Tämä on ollut kunnalle samalla niin säästö kuin mahdollisuus kohdata yrittäjiä juuri silloin, kun he eniten tukea tarvitsevat.

Kuntalaisia on puhututtanut julkisen liikenteen heikentyminen sitten huippuvuosien, jolloin Pukkilasta pääsi suoralla bussiyhteydellä Helsinkiin. Tämän juuret ovat lakimuutoksessa, joka heikensi liikenneyrittäjien asemaa. Myös laajakaistan puuttuminen on asia, joka pitää korjata, kun kuntaan toivotaan uusien asukkaiden lisäksi myös työpaikkoja ja niitä tarjoavia yrityksiä. Nykyisten yritysten toimiminen on myös pitkälti sujuvien nettiyhteyksien varassa. Niin julkisen liikenteen kuin laajakaistarakentamisen toteutumisen eteen on tehty töitä. Nämä prosessit ovat vain usein varsin pitkiä, mutta lopulta tehty työ palkitaan. Olemme rakentaneet tämän puolitoistavuotta pohjaa sille, että muuttoliike kääntyisi Pukkilaan eikä Pukkilasta poispäin. Hyvä julkinen liikenne ja toimivat laajakaistayhteydet edistävät kunnan markkinointia ja elinvoimaa. Julkisessa liikenteessä tullaan näillä näkymin tekemään parannus jo tänä syksynä tai viimeistään vuoden päästä, kun päivisin ajettava kutsutaksiliikenne alkaa.

Koronaepidemia on vakava ja monellakin tavalla ikävä asia, mutta maaseutuasumisen kannalta se on luonut mahdollisuuden saada kuntaan lisää asukkaita. Niinpä Kuutamo-tapahtuman yhteydessä 22.8.2020 järjestettiin tonttihuutokauppa, jossa suureksi iloksi kaksi omakotitonttia myytiin kahden jo keväällä myydyn lisäksi. Olemme varsin onnellisia saadessamme Pukkilaan kaksi lapsiperhettä.

Syksylle on ajateltu vielä uusia tempauksia tonttien markkinoimiseksi, mutta emme tietenkään niitä vielä paljasta, jotta ideat säilyvät omina. Kuntaa itseään pitää kehittää ja tehdä sellaisia toimia, joilla saavutamme edelläkävijän aseman. Kehittämällä kuntaa uutta kokeilemalla, rakennamme samalla hyvän asumisen, yrittämisen ja ennen kaikkea hyvän sekä laadukkaan elämän mahdollisuuksia Pukkilassa. Tämä työ on pienessä kunnassa yhteistä ja siihen tarvitaan meitä kaikkia. Me kunnan työntekijät teemme kuntalaisten eteen töitä varsin vähillä resursseilla ja itseämme säästämättä. Rohkeilla avauksilla ja iloisella, toinen toistamme kannustavalla, hengellä kaikki on mahdollista.

Katri Roivainen
Elinvoimapäällikkö


Kommentit