Pukkilan kunnan palvelujen tilannekuva 9.4.2020


Pukkilan kunta on toimeenpannut Eduskunnan säätämän valmiuslain, Valtioneuvoston asetusten ja linjausten, Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän sekä muiden viranomaisten mukaisia säädöksiä, suosituksia ja ohjeistuksia.

Käynnissä olevan epidemiavaiheen keskeisin tavoite on ennalta ehkäistä ja katkaista Covid19 viruksen leviäminen. Toimenpiteet, joilla Uusimaa on eristetty muusta maasta, koulut siirtyivät pääosin etäopetukseen ja varhaiskasvatusta tarjotaan erityisesti niille lapsille, joiden vanhemmat tarvitsevat työnsä tai muun syyn vuoksi hoitopaikan ovat esimerkkejä velvoitteista ja ohjeistuksista.

Kunnassa aloitettiin käytännössä koronavirusepidemian edellyttämät toimenpiteet maanantaina 2.3.2020. jolloin otsikko oli ensimmäisen kerran johtoryhmän asialistalla. Kunnan päätöksenteko ja vastuu ratkaisuista osittain siirtyi ja muuttui kunnanhallituksen keskiviikkonna 18.3.2020 tekemän erityistoimivalta -päätöksen käyttöönottamisen mukaisesti. Johtoryhmä on kokoontunut maanantaista 16.3.2020 alkaen päivittäin klo 09.00 käymään läpi tilannekuvaa tehtäväalueittain ja linjaamaan sekä päättämään tulevia ratkaisuja.

Pukkilan kunnan toimenpiteet tehtäväalueittain 

Varhaiskasvatuspalvelut
Lasten määrä varhaiskasvatuspalvelujen piirissä on vakiintunut uuden normaalin tasolle. Henkilöstö kyetty mitoittamaan tarpeen mukaisesti niin, että osa työntekijöistä muussa työssä kuin suoraan lasten kanssa arjessa. Varhaiskasvatusmaksut määrätään hoitotarpeen mukaan.

Opetuspalvelut
Toimeenpannaan valtakunnallista ohjeistusta 1-3 luokkien osalta. Pääsääntöisesti opetus annetaan etäopetuksena. Toiminta on vakiintunut toimeenpanon aloituksen nopeudesta huolimatta. Etäopetuksessa hyödynnetään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Apip-toimintaa ei järjestetä toimintaan osallistuvien lasten ollessa kotona eikä maksuja peritä.

Ruoka- ja siivouspalvelut
Kunnan keskuskeittiön toiminta on sopeutunut muuttuneeseen tilanteeseen niin valmistuksen kuin jakelunkin osalta. Siivouksien osalta tavanomaisia siivouksia tehdään hygieniatason ylläpitämiseksi ja ns. perussiivousta tehdään kunnan eri toimitiloissa.

Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut
Uudet toimintamallit on otettu käyttöön. Ryhmätoiminta ja kunnan tiloissa muutoinkin tapahtunut toiminta on ajettu alas ja tilalle on tullut toimintaa, joka ei edellytä kohtaamisia. Kuljetuspalvelu muuttui palvelujen perille toimittamiseksi niin ruoan kuin apteekkipalvelujenkin osalta. Senioriasukkaita on lähestytty puhelimitse. Toinen soittokierros on alkamassa.  Erityisesti senioreille suunnattu päivystävä puhelin toimii yhteistyössä seurakunnan kanssa. Liikuntapalvelut siirtyy kohti kesää ja tuottaa palvelua, joka saavutetaan internetin kautta. Nuorisopalvelut ovat myös siirtyneet aikaisempaa enemmän eri internetalustoille.

Tekniset palvelut
Tekniset palvelut ovat muun palvelutuotannon tukitoimintaa. Toiminnat lähes ovat normaaliajan mukaisia. Hygieniavaatimuksia on erikseen teroitettu. Investoinnit ovat toteutumassa tämän hetkisen tiedon mukaan suunnitellusti.

Elinvoimapalvelut
Toiminnan keskiössä on yrittäjien palveleminen ja pohjan luominen sille tuelle, jota kunta voi tässä tilanteessa antaa.  Yhteistyötä Pukkilan Yrittäjien kanssa on tiivistetty. Valmistelussa on pukkilalaisen yritystoiminnan ja tekijöiden tuottamien palvelujen nykyistä parempi hyödyntäminen.

Viestintä
Käytössä on kaikki kunnan viestintäkanavat aiemman viestintäsuunnitelman mukaisesti. Toimintatapoja tehostettu kriisiviestinnän ohjeen mukaan täysimääräisesti. Jaettavan tiedon määrä on runsas. Keskitytään olennaiseen huomioiden kuitenkin se, että myös muuta kuin ns. viranomaistiedotteita yritetään jakaa. Kysymysten määrä on lähes rajaton. Muiden yksiköiden siirtyminen etäpalveluihin on lisännyt työmäärää huomattavasti.

Valmistautuminen tulevaan
Nopeastikin muuttuvien tilanteiden edellyttämät toimenpiteet leimaavat näköpiirissäkin olevaa tulevaisuutta. Tilanteen pitkittyessä nousevat pintaan uudet asiat, jotka vaativat toimenpiteitä. Jaksaminen ja yhteisen tekemisen muodot noussevat keskiöön. Talouden osalta tulevaisuus on vahvan sumun peitossa. Ennakoimista riittää, mutta tästäkin selvitään – yhdessä.

Juha Rehula
vs. kunnanjohtaja

Kommentit