Mitä sinulle kuuluu?


Kuvan lähde: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Jos joskus niin tänään kannattaa kysyä kaverilta ”mitä sinulle kuuluu?” Yhtä tärkeää on malttaa kuunnella vastaus. Elämme aikaa, jolloin erilaiset pelot, jotka voivat syntyä pienistäkin asioista valtaavat helposti mielemme. Yksi pieni kysymys voi helpottaa, kunhan maltamme kuunnella vastauksen. Yksi puhelinsoitto voi olla se, joka vahvistaa katkeamassa olevaa kortta.

Uudenmaan rajan ylittämistä on rajoitettu. Se on yksi pukkilalaisille näkyvimmistä toimenpiteistä, jonka tavoitteena on estää epidemian leviäminen. Vain välttämätön maakuntarajan ylittäminen on mahdollista.

Sote-palvelumme ovat tänäänkin siellä samassa paikassa kuin tähänkin asti. Jos suinkin mahdollista, niin otathan mukaasi jonkun dokumentin, jolla osoitat meneväni lääkäriin tai laboratoriokokeisiin. Lähete tai tekstiviesti varatusta ajasta nopeuttavat Orimattilan puolelle pääsyä.

Koulussa ja Vekarassa arki on alkanut sujumaan aina vain paremmin. Valtiovallankin vetoomusta on mahdollisuuksien mukaan kuultu - ollaan kotona jos/kun se on mahdollista. Muotisanaa käyttääkseni esim. senioripalveluissa tai nuorisotyössä on jo syntynyt uusi normaali.

Ollaan me oltu valtakunnan julkisuudessakin. Kiitos tästä kuuluu jokaiselle kunnan palveluksessa olevalle. Me teemme tätä yhdessä. Televisioonkin pääsee, kun yhdessä onnistumme jossain asiassa niin hyvin, että kelpaamme esimerkiksi muillekin.

Arkista arkeakin pyritään viemään eteenpäin. Kukaan ei vielä tiedä mikä on Koronan aiheuttaman inhimillisen ”laskun” hinta, emmekä tiedä viruksen talouteen kohdistuvaa hintalappua.

Kunnanhallitus hyväksyi toissa iltana tilinpäätöksen. Menoja oli 1,095 miljoonaa euroa tuloja enemmän. Tämä oli toinen vuosi peräkkäin, jolloin syötiin aiempia säästöjä.

Kunnan omat toimialat alittivat budjettinsa. Sote-menojen ennakoitua suurempi lasku kuitenkin kuittasi oman toiminnan säästöt eikä ihan riittänytkään.

Eduskunta on säätänyt pykälät, joiden perusteella kunnan talous on arvioitavana. Mikäli kunnan taseessa on tietty määrä kattamatonta alijäämää (Pukkilassa on vielä 1,2 miljoonaa tuota puskuria) se johtaa ns. arviointimenettelyyn.

Lisäksi on nelikohtainen tunnusluvusto, joka kertoo velkaantuneisuudesta ja kunnan kyvystä hoitaa taloudelliset vastuunsa. Tuloveroprosenttia verrataan koko maan tilanteeseen. Pukkilan kunta ei taloutensa kanssa ole yksin tässä maassa. Jo taakse jääneet poikkeukselliset viikot kuitenkin kertovat, että vaikka apua valtiovallalta saataisiinkin, niin itse me joudumme päätöksemme tekemään.

Akuuttia hätää meillä ei ole, mutta tekemätöntä työtä riittää, jotta kunta voi tuottaa ne palvelut, jotka kuntalaisille kuuluvat. Tässäkin kohdassa on välttämätöntä mainita Onni Nurmen nimi. Kiitos Onni Nurmen pukkilalaisten ikäihmisten palvelut ovat tasolla, jollaiseen vertailukohtaa saa hakea. Kuljetuspalvelut ja virkistystoiminta ovat siitä konkreettisimpia esimerkkejä.

Arki jatkuu ja sen tulee jatkua nyt muuttuneissakin oloissa. Pienen kunnan yhtäältä vahvuus, toisaalta haavoittuvuus on tullut jo esille. Tästäkin selviämme – yhdessä. Kun muistamme riittävän usein pestä kätemme vedellä ja saippualla sekä pitämällä turvavälin kohdatessamme toisiamme teemme ne parhaat teot, jotka yksi ihminen voi tehdä meidän kaikkien yhteisen paremman tulevaisuuden eteen.

Kommentit

  1. Miten voit sanoa että Vekarassa menee entistäkin paremmin?!? Meidän lapsemme on tämän bandemian takia pois turvallisesta ja tutusta perhepäivähoidosta joten itse vanhempana ainakin koen että kunta näillä toimillaan pakottaa minut vaarantamaan entisestään perheemme turvallisuuden. Kun 3 neljästä perheenjäsenemmestä kuuluu riskiryhmään ja itsekin vakalla työskentelevänä joudun joka aamu sydän kurkussa viemään lapseni hoitoon Vekaraan se tuntuu kuin kunta nauraen haluaisi katsoa vierestä miten me altistumme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aiheellisesta palautteesta. Olen pahoillani siitä, miten olette kirjoittamani tekstin kokeneet. Teidänkin perheenne tilanne tai kaikkienkin pukkilalaisten tilanne ei naurata eikä saa naurattaa yhtään. Näissäkin tilanteissa suoran palautteen antaminen on paras tapa päästä eteenpäin. Jatkossa tekstejä kirjoittaessa muistan varmasti teidänkin antaman palautteen.

      Kunta toimeenpanee valtiovallan säätämää lainsäädäntöä, linjauksia ja suosituksia. Kunnan työntekijät tekevät parhaansa, jotta taakse jääneiden viikkojen kuluessa monilla tavoin muuttuneet tilanteet kyettäisiin hoitamaan. Kun käytin sanaa – paremmin – ja siis huono sana valinta tässä kohdassa. Tavoittelin ajatusta siitä, että paljon on vielä työtä jäljellä, mutta alkutilanteesta on eteenpäinkin päästy.

      Vekarankin osalta hygienian tasoa on parannettu alkutilanteeseen nähden. Siivous on toki toiminut tähänkin asti hyvin, mutta ohjeistukset ja määräykset esim. käsihygieniaan liittyen on uudella tasolla.

      Huoli arjesta selviytymisestä niin läheisten kuin omalla kohdalla on vakava ja mieltä painava asia. Eteenpäin päästäksemme on tärkeää, että kerromme mahdollisista kehittämistä vaativista asioista, jotta huolen määrää saataisiin pienennettyä. Yhteyttä saa ottaa, mikäli koette sen tarpeelliseksi.

      Juha Rehula
      vs. kunnanjohtaja

      PUKKILAN KUNTA
      +358 50 343 7418
      juha.rehula@pukkila.fi

      Poista

Lähetä kommentti

Hei! Otamme mielellämme vastaan kommentteja. Valitettavasti joudumme kuitenkin tarkistamaan tekstin ennen sen julkaisua. Emme muuta tekstiäsi ja pyrimme julkaisemaan kommenttisi mahdollisimman pian siitä kun olet sen meille lähettänyt. Kiitos kommentistasi sekä ymmärryksestä!