Asuminen, yhteisöllisyys ja yhteydet ovat Pukkilan vetovoimatekijöitä

Torpin keväisiä peltoja

"Tietoliikenneyhteydet - ja erityisesti valokuituyhteyden saatavuus - on asia, joka tulee erottelemaan jyvät akanoista, kun puhutaan maalaismaista asumista tarjoavista kunnista."

Vuonna 2018 eli tämän valtuustokauden ensimmäisenä kokonaisena toimintavuonna Pukkilan kuntapolitiikassa oli vallalla positiivinen henki kunnan kehittämisen suunnasta. Saimme aikaiseksi monta hyvää ja eteenpäin katsovaa, kunnan palvelujen ja elinvoiman kannalta olennaista päätöstä. Uuden valtuutetun silmiin kuntapolitiikka näyttäytyi mielekkäänä.

Yleistä mielialaa on sittemmin synkistänyt vuoden 2018 tilinpäätös, joka kääntyi Pukkilan osalta yllättäen yli 1,2 miljoonaa euroa miinukselle. Lisäksi maaliskuun alussa selvisi, että maanlaajuinen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus jää tällä hallituskaudella toteutumatta. Uudistus olisi tuonut ennustettavuutta Pukkilan talouteen.

Epäsuotuisista suhdannetekijöistä huolimatta juuri nyt on aika suunnata katse vahvasti tulevaisuuteen. Nyt on aika vaikuttaa siihen, millaisia kirjauksia tulee Pukkilan elinvoimasuunnitelmaan, joka on tarkoitus hyväksyä kunnanvaltuuston kokouksessa 20.5.

Miksi joku haluaisi muuttaa Pukkilaan?

Elinvoima on pitovoimaa ja vetovoimaa. Tässä kuntablogissakin on pohdittu sitä, miksi ihmiset haluavat muuttaa Pukkilaan ja miksi he haluavat pysyä täällä. On pohdittu palveluja, veroprosenttia ja muita tekijöitä. 

Itse olen muualta muuttanut, ja olen kysellyt paljon myös muiden muualta muuttaneiden perheiden tarinoita ja kokemuksia. Tässä joitain havaintojani.

Pukkilaan selkeästi houkutteleva tekijä on oman kodin hankkimisen hinta. Konkreettinen esimerkki ovat tonttien hinnat. Kuinka suuri osuus oman kodin rakentamisen budjetista menee tontin ostamiseen? Tähän asiaan me valtuutetut pystymme vaikuttamaan. 

Toinen Pukkilan vetovoimaa lisäävä tekijä on se, että yhä useammat perheet hakevat lapsilleen turvallista kasvuympäristöä. Pukkila on pieni yhteisö, jossa voi olla turvallisin mielin.

Muuttoa suunnittelevat ja lopulta Pukkilaan päätyneet ihmiset ovat valmiita pitkiinkin työmatkoihin. Tämä on Pukkilan kannalta hyvä asia: se maantieteellinen alue, jolta potentiaaliset muuttajat meille tulevat, on laaja, ja pääkaupunkiseudun läheisyydestä johtuen alueella asuu paljon ihmisiä. Meidän täytyy vain pitää huolta siitä, että palvelut kunnassamme toimivat myös kauempana töissä käyvien näkökulmasta.

Yksi potentiaalinen muuttajaryhmä ovat ne, jotka vasta suunnittelevat muuttoa jostain kauempaa pääkaupunkiseudulle. He ovat kenties jo tottuneet pitkiin työmatkoihin tai maalaismaiseen asumiseen aiemmassa asuinpaikassaan. Näiden kohderyhmien etsimistä kannattaisi tehdä yhteistyössä muiden alueen kuntien kanssa.

Valokuitu on kilpailuetu

Tietoliikenneyhteydet - ja erityisesti valokuituyhteyden saatavuus - on asia, joka tulee erottelemaan jyvät akanoista, kun puhutaan maalaismaista asumista tarjoavista kunnista. Mobiiliverkoissa liikkuvan datan määrän ennustetaan vuoteen 2030 mennessä kasvavan nykyiseen verrattuna 150-kertaiseksi. Myös langattomat 5G-verkot perustuvat valokuituyhteyksiin. Tästä voi jokainen päätellä, millainen kilpailuetu suoraan kotiin tai toimistolle saatava valokuitulaajakaista on tulevaisuudessa mobiililaajakaistaan verrattuna. 

Jos valokuituverkon tärkeyttä tulevaisuudessa on vaikea nykytilanteesta käsin ymmärtää, kannattaa muistuttaa mieleensä, mitä internetissä ja tiedonsiirrossa on tapahtunut 90-luvulta lähtien ja kuinka tämä vauhti on kiihtynyt viime vuosina.

Valokuitu tulee mahdollistamaan etätyön ja monipaikkaisuuden. Myös ne, joilla on vapaa-ajanasunto Pukkilassa tulevat jatkossa yhä enemmän työskentelemään mökiltä käsin. Jotkut tuovat työpaikkansa Pukkilaan. Julkishallinto sekä erilaiset yritykset - konsulttifirmoista lypsytilohin - tulevat olemaan riippuvaisia internet-verkon kapasiteetista.

Iloisen perhetapahtuman vuoksi kävin vasta hiljattain Valokuitua Pukkilaan -hankkeen sivuilla ilmaisemassa kiinnostukseni hankkia meille kotiin valokuituliittymä. Käy sinäkin!

Kuva: Terhi Tikkala

Terveisin, 

Terhi Tikkala / KESK
Kunnanhallituksen jäsen

Kommentit