Lennu Sajomaan mietteitä


Kuva: Lennu Sajomaa

Seksuaalirikokset - tämä aihe on järkyttänyt suomea. Kautta aikain on tapahtunut seksuaalirikoksia, nyt ne ovat nousseet suuresti otsikoihin, tämä on järkyttävä tilanne. Näitä uutisia tulee varmasti lisää, ei kenenkään pienen ihmisen ole helppo kertoa vanhemmilleen taikka läheisilleen kamalista tapahtumista. Miten voimme omalta osaltamme auttaa lapsiamme puhumaan? Tämä on kysymys, jota varmasti moni vanhempi on miettinyt ja haluaa tietää missä lapsi viettää aikaansa. Teini-ikä on rajua muutosta nuoren pään sisällä, hormonit jyllää ja ”pitää” olla se kova tyyppi kavereiden silmissä. Halutaan kokeilla omia rajoja joskus ehkä äärimmilleenkin. Ei ole myöskään helppoa olla vanhempi, joka näyttää oikeaa suuntaa lapselleen, onhan tietenkin lapsissa eroja.

Tämä aihe on nostanut useita keskusteluita niin politiikan kuvioissa kuin vapaa-ajallakin. Ystäväni sanoi, että on laittanut lapsensa itsepuolustuskurssille, juuri näiden tapahtumien takia. Pitääkö meidän pelätä? Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Mitä seuraavaksi? Näitä kysymyksiä voisi jatkaa lähes loputtomasti.

Iltalehti uutisoi 16.1.2019 taulukon, jossa oli kunnittain seksuaalirikokset 2017-2018, Pukkilassa tilasto näytti puhdasta nollaa. MAHTAVAA 😊 Iltasanomat vastaavasti uutisoi 13.12.2018 seksuaalirikokset 2016-2018, alaikäisen lapsen hyväksikäyttö Pukkilassa 1. Yksikin on liikaa. Ulkomaalaisten tekemiä seksuaalirikoksia on ja ne näkyvät nousuissa eri tilastoissa, jos maahanmuuttaja on saanut suomen kansalaisuuden se näkyy suomalaisen tekemänä. Yle uutisoi 25.5.2012 lestadiolaisten tekemistä sadoista alaikäisten seksuaalisista hyväksikäytöistä. Tämä uutinen järkytti myös tuolloin useita, mutta ei saanut samanlaista kohua aikaan kun kyse oli uskonnollisesta lahkosta.

Miten nämä nuoret ja lapset selviävät tästä? Miten saadaan annettua heille tarvittava hoito/terapia/tuki? Tämäkin vaatii paljon yhteiskunnan varoja ja mielestäni kaikille pitää antaa mahdollisimman iso ja kattava apu. Miten ne lapset ja nuoret, jotka eivät uskalla puhua? Miten he selviävät? Tämä taakka on jokaiselle iso ja ketään ei pitäisi alkaa nimittelemän ala-arvoisilla sanoilla  raiskauksien jälkeen kuten: lutka, huora…. Tästä aiheesta olen puhunut jo kaksi vuotta, minua pidettiin ”hulluna”, liioittelen asialla, mutta media kun kirjoitti asiasta myös muutama valtuutettu myönsi minun olleen oikeassa. Kiitos!

Toinen aihe mikä on kuohuttanut ja kuohuttaa, vanhusten huonot olot. Miksi ihmeessä meidän omat vanhukset, jotka ovat tehneet suomesta itsenäisen, pitää maata laitoksessa märissä vaipoissa ja nähdä nälkää????? JÄRKYTTÄVÄÄ! Nyt ja nopeasti toivottavasti tähän saadaan muutos!

Ei vanhuksia saa hylätä, jokainen tarvitsee kunniallisen vanhuuden. Heräsi kysymys meidän omasta Onninkodista, tarvitseeko Onninkodin vanhukset vapaaehtoisia, jotka voisivat käydä lukemassa vanhuksille, käydä ulkoilemassa tai muuten vaan juttelemassa vanhuksien kanssa. Muutaman puhelun otin ja oli ilo kuulla kuinka meillä täällä Pukkilassa asiat ovat hyvin, työtä on tehty ja tullaan tekemään ettei asiat mene huonoon suuntaan. Haastankin kaikki keillä on omien resurssien puitteissa mahdollisuus auttaa meidän vanhuksia vapaaehtoisena ottamaan yhteyttä Pukkilan kunta/Senioripalvelut. Vapaaehtoisena saat itse valita mitä haluat tehdä, haluatko tutustua useampaan vanhukseen, vaiko vain käydä yhden luona. Haluatko ulkoilla vanhusten kanssa vaiko vain rupatella. Jos koet paloa auttaa Sinulla on siihen mahdollisuus 💗

Kolmas aihe mikä mietityttää: sosiaaliturvan väärinkäyttö. Kuinka moni käyttää sosiaalietuuksia väärin? Tekeydytäänkö tahallaan yksinhuoltajaksi paperille, jotta saadaan yh korotukset lapsilisään ja korkeammat asumistuet, puoliso asuu silti saman katon alla, kirjoilla jossain muualla. Kikkaillaanko asumistuen kanssa muutoinkin?  Nämä rahat ovat perheelle merkittäviä, valtion kassaan suuria. Mitä sitten kun tästä jää kiinni? Kela perii korotukset takaisin, se on oikein. Tämä aihe nousi eräässä keskustelussa esille ja halusin tämänkin nostaa esille.

P.S. Usein eduskunnan ”huonot” päätökset nousevat esille kesken kauden, huhtikuussa on vaalit ja jokainen äänioikeutettu antakaa äänenne ihmiselle joka on pitänyt lupaukset istuvana kansanedustajana taikka uudelle eduskuntaan pyrkivälle. Ottakaa selvää ehdokkaasta ja laittakaa tiukkoja kysymyksiä sähköpostilla taikka menkää tapaamaan ehdokkaita toreille. Jokainen ääni on tärkeä!

Lennu Sajomaa / PS
Pukkilan kunnanhallituksen jäsen

Kommentit

  1. Pukkilan kunnan päättäjien mietteitä. Luottamushenkilöt tulevat rohkeasti esiin omilla henkilökohtaisilla mielipiteillään ja näkemyksillään. Blogin tarkoituksena on lisätä keskustelua kuntalaisten ja päättäjien välillä. Jokainen kirjoittaja tuottaa tekstin vapaasti sekä itsenäisesti, omasta näkökulmastaan ja jokainen luottamushenkilö saa valita myös aiheen itse. Blogi edustaa päättäjien mielipiteitä, ei Pukkilan kunnan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Hei! Otamme mielellämme vastaan kommentteja. Valitettavasti joudumme kuitenkin tarkistamaan tekstin ennen sen julkaisua. Emme muuta tekstiäsi ja pyrimme julkaisemaan kommenttisi mahdollisimman pian siitä kun olet sen meille lähettänyt. Kiitos kommentistasi sekä ymmärryksestä!