Ajatuksia menneestä ja tulevasta



Lueskelin Kuntalehteä ja huomioni kiinnittyi otsikkoon:

"KUNTATALOUS AJAUTUI KRIISIIN: kaksi kolmesta kunnasta teki negatiivisen tuloksen. Jopa Espoo on velkaantunut kriisikuntarajalle".

Tuo on surullista luettavaa. Emmekä me kuntana tee poikkeusta. Suurin syy meidän suureen alijäämään löytyy kyllä PHHYKY:stä. Se on vain asia, jolle emme mitään voi. Mikä siellä mättää...? Toki on itsestään selvää, että sairaat ja avun tarpeessa olevat ihmiset saavat parhaan mahdollisen avun. Siitä ei tingitä. Mutta ei siellä yhtymän puolellakaan kaikki ole kunnossa. Maanantaina saimme lukea, että  yhtymän toimitusjohtaja jätti tehtävänsä. Miksi?? Koska rahat eivät riitä takaamaan palvelutasoa mikä pitäisi olla. Jos Pukkilan kunnan saama lisämaksu on 500 000 - 600 000 euron luokkaa ja Lahden kaupunki on näreissään 11 miljoonan lisälaskusta. Mikäli lisämäärärahojen tarve lasketaan asukaspohjan mukaan, Lahden maksuosuuden hintalappu olisi noin 44 miljoonaa. ONKO JOTAIN PIELESSÄ???

No nyt sitten Pukkilan kunnan tasolle. Harmikseni huomasin somessa, että jo kaivataan uuden elinvoimapäällikön aikaansaamisia!!! Hei haloo, kyse ei ole avoimuudesta tai sen puutteesta, vaan olisiko nyt aika ottaa realiteetit kehiin?? Miksi nyt perätään, reilun kuukauden virassa olleen henkilön, aikaansaannoksia? Meillä virka on uusi, joten ei vaan voi hypätä jatkamaan siitä mihin edeltäjä jäi. Onko tietoa, mitä kaikkea pitää ensin selvittää ja tehdä pohjatyötä, ennen kuin pääsee edes kehittelemään. Meillä on joukkoliikenteen sopimukset katkolla kevään korvalla. Ei ihan pikkuhomma, sekään. Se on asia, joka on hoidettava määräaikaan mennessä.

Joukkoliikenteestä meillä lähes jokaisella on oma mielipiteemme ja mielikuvamme, toiveistamme puhumattakaan. Kun saimme kunnanhallituksessa faktat esiin, totuus on tosi karua luettavaa. Nyt ei olla "mututuntuman" tai satunnaisen kulkijan tietojen varassa. Ja on kyllä pakko todeta, että kunnalla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa tyhjien bussivuorojen kustannuksia. On toki joukossa vuoroja, joilla on matkustajia edes jonkin verran kuluihin nähden. Ettei nyt kukaan "vedä hernettä nenään" niin en tarkoita joukkoliikenteestä luopumista, vaan järkevöittämistä. Ja myöskin aivan uudenlaisten joukkoliikenteen muotojen selvittämistä. Ihan jokaisen kuntalaisen toiveita ei vaan tässäkään asiassa voi toteuttaa, vaikka kuntalaisten toiveiden kuuleminen ja esille tuominen onkin strategiaamme kirjattu. Sinne on myös kirjattu, että velvollisuutemme on huolehtia kuntataloudesta.

Meillä on kunnan työseminaari 25.2.2019, jossa ideoidaan ja pohjustetaan elinvoimasuunnitelmaa. Toivotaan, että sen seurauksena/tuloksena saadaan uutta näkemystä ja uusia ideoita koko elinvoimasektorille. Nämä ovat asioita, jotka meidän (teidän valtuuttaminanne) kuntapäättäjinä on vaan pakko päättää. Aina ei voida olla kaikkien kanssa samaa mieltä, silti on päätettävä parhaakseen katsomalla tavalla. Se on sitä demokratiaa.

Lopuksi haluaisin vielä muistuttaa, että on yksi asia, jonka me kaikki voimme tehdä. Se, miten kohtaamme toinen toisemme. Sillä on iso vaikutus koko yhteisöön. Tuntuu, että aina vaan enemmän lietsotaan arvostelua ja moitetta, mutta jos nyt ihan YSTÄVÄNPÄIVÄN kunniaksi pyrittäisiinkin levittämään niitä hyviä asioita, joita meillä on. Me jokainen voimme kohdata lähimmäisemme arvostavasti ja kunnioittavasti. Kuten aiemminkin sanoin, meidän ei tarvitse olla asioista aina samaa mieltä, mutta asiat on asioita ja ne eivät saisi koskaan mennä henkilökohtaisuuksiin. En halua hurskastella, kyllä kaikki minut tuntevat tietävät, että toisinaan sanon ennen kuin olen edes ehtinyt ajatella, mutta tarkoituksellista ilkeyttä en hyväksy. Ja monta unetonta yötä olen myös ajattelemattomien lausahduksien takia viettänyt. Haluan myös selvittää asiat.

Hymy ei maksa mitään, mutta sillä voi olla merkittävä vaikutus. Kuten edesmennyt hyvä ystäväni kirjoitti muistikirjaani: JOTAKIN KUN AUTAT, AUTA HYMYILLEN. HYMYKIN VOI OLLA AARTEEN VEROINEN.

Aurinkoista kevään odotusta kaikille ja positiivisin mielin eteenpäin.

Kyllä me tästä selviämme, yhdessä.

Leena Clewer / KESK
Kunnanhallituksen jäsen

Kommentit

  1. Pitäisikö tosissaan miettiä jo phhykystä lähtemistä? Mitä hyvää siinä on? Onko joku saanut sieltä laadukasta ja hyvää hoitoa? Surullisinta on kun lapselle sanotaan ettet saa tarvitsemaasi terapiaa tai apua koska matka on liian pitkä ja kuormittava viikottain käytäväksi! Ja viimeisen vuoden siellä useamman kerran kuussa ajaneena lapsen sairauden takia voin yhtyä hoitavaantahoon siinä että kyllä matka on liian pitkä lapselle.. mukaan myös tietysti taloudellinen puoli kun vanhemmat joutuvat ottamaan paljon palkatonta vapaata. Tämän puolen olen joutunut tuomaan esiin aina kun joku miettii tänne muuttoa! Täällä on hyvä asua niin kauan kuin itse tai läheiset eivät tarvitse erikoissairaanhoitoa.. tietysti se voi olla ettei tänne haluta tämmöisiä asukkaita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Hei! Otamme mielellämme vastaan kommentteja. Valitettavasti joudumme kuitenkin tarkistamaan tekstin ennen sen julkaisua. Emme muuta tekstiäsi ja pyrimme julkaisemaan kommenttisi mahdollisimman pian siitä kun olet sen meille lähettänyt. Kiitos kommentistasi sekä ymmärryksestä!