Syysterveisiä

Kuva: Ulpukka Nurminen


Syksy on lähtenyt lämpimästi liikkeelle ja kunnanhallitus on aloittanut uurastuksen. Kesä oli ennätyslämmin ja kukaan ei voine sanoa, että oli huonot lomasäät. Akut ladattuina olemme aloittaneet työnteon ja päätösten tekemisen.

Reilu vuosi kunnallispolitiikassa on kyllä avannut silmiäni melkoisen paljon. Päätösten tekeminen usein vaatii perehtymistä asioihin ja välillä pienetkin asiat kasvavat turhan suuriin mittakaavoihin. Toki täytyy aina muistaa, että pieni asia itselle saattaa olla iso asia toiselle. Hallitustyöskentely on itselleni varsin uutta ja siellä olemme käyneet lukuisia keskusteluja päätöksistä. Usein asioista ei olla samaa mieltä, mutta henkilökohtaisuuksiin ei siellä koskaan mennä. Vähemmistön edustajana ei omaa kantaa useinkaan saa eteenpäin, mutta se ei estä esittämästä mielipiteitä.

Pukkilan kunnan luottamustoimien lisäksi kuulun Itä-Uudenmaan aluepelastuslautakuntaan ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakuntaan. Molemmat ovat erittäin mielenkiintoisia lautakuntia pitkistä nimistään huolimatta. Lautakunnissa on edustajia muista kunnista ja siellä on myös erinomaista ajatuksenvaihtoa ja päätöksentekoa.

Olen huomannut, että kuntapäätöksen teossa ei saisi tehdä päätöksiä tunteella vaan aina maalaisjärki päässä. Varsinkin on ensiarvoisen tärkeää miettiä talouden tasapainoa. Päätökset, joita hallitus ja valtuusto tekevät, vaikuttavat monien ihmisten elämään ja loppuviimein talouteenkin. Yhteisistä rahoista tulee pitää hyvää huolta vaikka se joskus saattaa aiheuttaa joillekin pahaa mieltä. Päätöksien tulisi aina olla myös johdonmukaisia ja oikeudenmukaisia. Helppo olisi luvata kaikille hyvää ja kaunista, mutta se johtaisi vääjäämättä kunnan talouden rapautumiseen. Varmasti jokainen valtuutettu joskus virheitä tekee ja sehän on inhimillistä. Jos joku joskus sanoo, ettei ole koskaan tehnyt virhettä, on hän vain sokea omille virheilleen. Se, jos mikä, on vaarallista varsinkin kuntapäättäjillä.

Etenemme kohti sotea vaikka viivästyksiä tuntuu matkan varrella oleva. Itse uskon sen tuovan parannuksia varsinkin perusterveydenhuoltoon. Terveysteknologia etenee aimo harppauksin ja tuo helpotusta monen elämään. Toisaalta sote osaltaan helpottaa kuntapäätösten tekemistä, koska talouden heilahtelut sotemaksujen siirtymisen myötä eivät heiluta kunnan taloutta. Toki meidän kuntapäättäjien tulee pitää tiukasti pienen kunnan eduista hyvää huolta tuossa suuressa myllerryksessä. Peruspalvelut pitää pystyä pitämään lähellä, jotta niihin on kaikkien mahdollista päästä.

Meidän arvokkaista vanhuksista pitää myös pitää huolta, ja siinä voi jokainen omalta osaltaan olla talkoissa. Jos naapurissa asustelee ikäihmisiä, heihin kannattaa tutustua, ja tarjota heille apua. Hyvä lähtee kiertämään. Pienillä teoilla saamme kuntaamme sellaista yhteisöllisyyttä, joka tekee tästä kauniista Pukkilasta vetovoimaisen kaupunkilaisten silmissä. Omasta mielestäni ei Pukkilan vetovoima ole hyvät palvelut ja kulttuuri vaan upea luonto ja yhteisöllisyys. Toki olemassa olevista palveluista tulee pitää kiinni.

Yhteen asiaan olen myös viime vuosina kiinnittänyt huomiota. Monilla ihmisillä tuntuu olevan elämäntehtävänä valittaa kaikesta. Ei ole mitään hyvää sanottavaa koskaan mistään. Tuollainen negatiivinen asenne helposti leviää, varsinkin nykyään kun somessa pystyy pahaa oloaan helposti purkamaan. Tiedän toisaalta, että positiivinen ajattelu tarttuu myös ympärillä oleviin ihmisiin. Olisi hienoa, että ruvettaisiin etsimään niitä positiivisia asioita ja niistäkin kerrottaisiin. Asenteen muutos ei ole helppoa, mutta jos jokapäiväisessä elämässä löytää edes yhden positiivisen asian päivässä, on se muutos parempaan.

Omassa työssäni ensihoidon liiketoimintajohtajana pyrin kannustamaan ja antamaan positiivista palautetta aina hyvästä työstä mutta en kaihda sanoa myös suoraan jos jokin ei ole mennyt niin kuin pitäisi. Palautteen antaminen on erittäin tärkeää jokaisen kehittymiselle. Itsekin sitä onneksi saan ja olen sen myötä voinut toimintatapoja muuttaa.
Positiivista syksyä kaikille tasapuolisesti!
Ari Vatanen / KOK
kunnanhallituksen jäsen

Kommentit